“Gelecek geçmişle çok bağlantılı”
Arıboğan, akademisyenlerin geleceğe dönük tahminlerini bilimsel bir altyapıya oturttuklarını ifade ederek, geleceğin geçmişle çok bağlantılı bir şey olduğunun altını çizdi. Arıboğan, bilim insanlarının ancak görebilecek bir gelecek üzerine tahminde bulunabileceğini belirterek bunun da çok kısa süren bir tahmin olduğunu kaydetti.
Teorik modellerin oldukça önemli olduğunu ifade eden Arıboğan, dünyayı anlama kılavuzunun bu modellerden ortaya çıktığını söyledi. Arıboğan şunları söyledi: “Artık sadece devletler düzeyinde bir dünya analizi yapmak mümkün değil, devletler var ama başka aktörlerde var. Devlet olmayan aktörleri göz ardı ettiğiniz zaman dünyada neyin nereye gittiğini anlamanız mümkün değil. Bir ülkenin devleti pekâlâ kendi içinde kendisinin en büyük rakibi olabiliyor. İktisadi aktörler, çok uluslu şirketler, bankalar, finansal aktörler var. Bunlar devletlerde daha güçlü ekonomik potansiyellere sahip”.
“Paradigmalar hızlı bir değişim göstermekte”
Ulus devletlerin ortaya çıkışı, çok partili demokratik yapıya geçiş, soğuk savaş dönemi sonrasında ortaya çıkan “tarihin sonu” ve “uygarlıklar çatışması” teorilerine değinen Arıboğan, yeni dönemde kullanılan paradigmaların çok hızlı bir değişim gösterdiğini kaydetti.
“11 Eylül, Dünyanın yörüngesini değiştirdi”
11 Eylül’ün oldukça önemli olduğunu belirten Arıboğan, bunun dünyanın yörüngesini değiştirebilecek nitelikte sonuçlar doğuran bir olay olduğunu belirtti. Askeri endüstriyel kompleksin 11 Eylül’den sonra büyük önem kazandığını ve bu yapıdan beslenen milyonlar olduğunu vurgulayan Arıboğan, 11 Eylül sonrası güvenlikçi yaklaşımlar doğrultusunda “Devlet”in yeniden sisteme dahil olduğunu söyledi.
ABD endeksli diplomatik ilişkilerin deşifre edilmesi anlamında Wikileaks Skandalının da önemli olduğunu belirten Arıboğan, oradan da Arap Baharı denen sürecin başladığını ve 21. Yüzyıla bu şekilde girildiğini kaydetti.
“21. Yüzyıl demokrasi paradigmasının yeniden sorgulanacağı bir yüzyıl olacak”
21. Yüzyılın demokrasi paradigmasının yeniden sorgulanacağı bir yüzyıl olacağını kaydeden Arıboğan, 21. Yüzyıl insanının tarım toplumuna tekrar döndüğünü, kendisine sunulan bilgileri sorgulamadan kabul ettiğini, kendisine taşınan bir dünyayı yaşadığını belirtti.
“Enformasyon sistemlerindeki hâkimiyet gerçeği sorgulatacak düzeyde”
21. Yüzyılın tüketim kalıpları içerisinde işlediğini ve enformasyon sistemlerindeki hâkimiyetin gerçeği sorgulatacak bir düzeye geldiğini vurgulayan Arıboğan, günümüzde kanaatlerin, algıların gerçeğin önüne geçtiğini belirtti.
Yeni bir kapitalizm ve demokrasi algısının çıktığını ifade eden Arıboğan, “Batı tipi ya da Doğu tipi kapitalistleşme mi” sorusunun gündeme geldiğini vurguladı.
Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan’a konuşmasının sonunda günün anısına plaket takdimi yapıldı.Törende akademik personele akademik yükselişleri nedeniyle cübbe takdimi ve diplomaları da verildi.
Açılış törenine Vali Vekili Hüseyin Kulözü, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, İdare Mahkemesi Başkanı Orhan Çıldıroğlu, Vali Yardımcısı Saim Eskioğlu, Çanakkale Avustralya Konsolosu Nicholas Sergi, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Albay Enver Aydın, İl Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Şaban Karataş, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Akkuş, İl Defterdarı Mustafa Işık, üniversite yönetimi, akademik ve idari personel ile kurum kuruluş temsilcileri katıldı.
Kaynak: ÇÖMÜ Haber